Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Δεν υπάρχει θέμα με τις 16 τράπεζες

Σε διάψευση δημοσιεύματος των FT προχώρησε η ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα επιτάχυνσης στην κεφαλαιακή ενίσχυση 16 τραπεζών, μεταξύ των οποίων δύο ελληνικών και μιας κυπριακής.

ΕΕ: Δεν υπάρχει θέμα με τις 16 τράπεζες
Σε διάψευση χθεσινοβραδινού δημοσιεύματος των "F.T." προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα επιτάχυνσης στην κεφαλαιακή ενίσχυση 16 τραπεζών, μεταξύ των οποίων δύο ελληνικών και μιας κυπριακής.

H ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της ευρωζώνης, η European Banking Authority (ΕΒΑ), προχώρησε προ ολίγου σε διάψευση χθεσινοβραδινού δημοσιεύματος των "Financial Times", σύμφωνα με το οποίο προωθούνταν η επιτάχυνση των διαδικασιών επανακεφαλαιοποίησης για 16 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων δύο ελληνικές και μία κυπριακή, παρότι έχουν περάσει τα πρόσφατα stress tests, με δείκτες έως και 1% πάνω από το ελάχιστο όριο.

Όπως σημείωσε έγκαιρα το Euro2day.gr, το σχετικό δημοσίευμα προκάλεσε έκπληξη και δυσαρέσκεια στον τραπεζικό κλάδο, καθώς δεν υπήρχε κάποια ειδοποίηση από θεσμικά όργανα της Ε.Ε. που να δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά μόνο η "διαρροή" προς τους "F.T.".

Σήμερα, πάντως, η EBA διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου για την επιτάχυνση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ανωτέρω τραπεζών, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί τις διαδικασίες μεγαλύτερης ενίσχυσης της επάρκειάς τους, τις οποίες έχουν δρομολογήσει οι εμπλεκόμενες τράπεζες.

Μεταξύ των τραπεζών που εμπλέκονταν από το δημοσίευμα ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η MPB και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από την πλευρά της Πειραιώς, κύκλοι της διοίκησης είχαν ήδη από χθες επισημάνει ότι προχωρούν σε συγκεκριμένες κινήσεις περαιτέρω ενίσχυσης της επάρκειάς της, μέσω της πώλησης των δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο (που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα) και της σύναψης σημαντικού μετατρέψιμου ομολογιακού, έως το τέλος του έτους.

Ομοίως, κύκλοι της MPB είχαν σημειώσει από χθες την έκπληξή τους, θεωρώντας ότι η τράπεζα αναφέρεται εκ λάθους στο δημοσίευμα. Ταυτόχρονα, εξήγησαν ότι η MPB έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και ανέφεραν ως παράδειγμα ότι έχει ήδη ολοκληρώσει την πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία, ενώ εντός των ημερών αποφασίζεται από τη συνέλευση και η έκδοση νέων αξιογράφων κεφαλαίου σε αντικατάσταση παλαιότερων, τα οποία θα αποτελούν πρωτοβάθμια κεφάλαια συμβατά με τη Βασιλεία ΙΙΙ, ύψους 738 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v